Sthlmhus

Städa på ett praktiskt sätt

Att städa kanske inte är den allra roligaste sysslan, men ibland måste man ta tag i hemmet. Här får du ett par tips på hur du kan gå till väga för att städa på ett mer praktiskt sätt.

Häng ut ut mattor och textilier

Börja med att hänga ut alla mattor, dukar och andra textilier på vädring. Då kan du städa golv, bord och liknande lättare. Dessutom skakar du ur smutsen ur textilierna så att du slipper ha den inomhus.

Byt sängkläder och handdukar

Byt sedan ut alla sängkläder och handdukar. Häng upp nytt och bädda rent. Låt gärna sängen lufta en stund. Genom att göra det här innan du dammar och dammsuger får du bort dammet ur luften.

Våttorka bänkar och andra ytor

Våttorka sedan alla bänkar, bord och andra ytor med en fuktig trasa. Vill du inte våttorka kan också microfiberdukar vara ett bra alternativ. Om du lägger lite möbelpolish på trasan gör det ytan blankare samtidigt som damm inte lika lätt fastnar där efter städningen.

Dammsug

När du torkat av allt är det dags att dammsuga. Då får du bort allt smuts från golvet och dammsugaren tar också en del damm från luften. När du dammsuger kan du också passa på att rengöra större mattor och möbler där det lätt samlas damm, hår och päls om du har husdjur.

Våttorka golven

När du har dammsugit är det dags att våttorka golvet. Se till att vrida ur moppen ordentligt. Den ska inte vara dyngsur. Var extra försiktig om du har parkettgolv eller trägolv då de kan ta stor skada av för mycket vatten. Var också försiktig med hur mycket kemikalier du använder. Moppa toalettgolvet det sista du gör och rengör sedan moppen. Se till att den hängs luftigt för att torka, annars kan den mögla.