Sthlmhus

Olika former av trädgårdsarbete

Oavsett om man har en liten eller stor trädgård finns det en del arbete som kan behöva göras utomhus. Här tar vi upp några av de saker du kan behöva ta itu med i trädgården.

Planteringar

Det går att göra mycket fint genom att anlägga små planteringar på olika ställen. Man kan plantera buskar, blommor, grönsaker eller helt andra saker. Man kan också välja att plantera på friland, i krukor eller i pallkragar beroende på hur trädgården ser ut och på vad man föredrar.

Beskära buskar och träd

Om man har buskar eller träd i trädgården kan de behöva beskäras eller klippas ner. Fruktträd behöver beskäras för att inte sätta tjuvskott, och buskar kan behöva klippas till för att inte ta för stor plats. Det krävs dock en del kunskap för att resultatet ska bli bra.

Klippa gräs

Har man en gräsmatta kan man snart upptäcka att den behöver klippas med jämna mellanrum. Det finns både bensindrivna gräsklippare, eldrivna sådana, åkgräsklippare och robotgräsklippare. Vilket man väljer beror lite på hur stor tomten är, samt på hur den ser ut.

Trimma häck

Det är inte alla trädgårdar som har häck men finns en sådan kommer den att behöva klippas för att hålla formen och för att den inte ska bli allt för hög. Att lära sig trimma häck kan ta ett tag. Det är nämligen inte helt lätt att få ett jämnt resultat. En el-, batteri- eller bensindriven häckklippare är bra att ha. Då går arbetet snabbare och lättare.

Kratta, sopa och snöröja

Stenläggningar och gångar kan behöva sopas med jämna mellanrum, liksom trädäck. Har man en grusgång kan den krattas för att jämnas ut och även löv som hamnar på gräsmattan kan behöva tas bort. När vintern kommer med snö är det dessutom dags att snöröja så att man lätt kan ta sig fram till och runt huset. Glöm inte bort att halkbekämpa med sand eller salt när behov finns!