Sthlmhus

Att odla i egen trädgård

trädgård

Det här med att odla grönsaker själv behöver inte alls vara svårt. Givetvis är det lättare om du har trädgård och kan använda odlingspallar eller gräva upp en rabatt. Har du tillgång till en kolonilott kan du odla där och har du endast en balkong, missunna dig inte. Potatis och tomater går att plantera i hinkar och har du en blomlåda kan du sätta lök där. Bara du har ett intresse för odling, löser det sig. Det är en härlig känsla att plocka upp en egenodlad morot, skölja av den lite och stoppa in den i munnen.

Odla så här

Utrymmet behöver, som sagt, inte vara så stort som du kanske trott och små grönsaker som rädisor, persilja, dill med mera går utmärkt att odla på balkongen. Börja odla gör det så fort det går att gräva i marken utan att det finns någon tjäle kvar. Om du behöver lite extra förslag på vad du kan odla, köpa hem en matkasse från HelloFresh, alla deras råvaror är närodlade och där kan du hitta mycket gott som du kan odla själv.

Vad odlas bäst utomhus och vad odlas bäst inomhus

Vissa sorters växter bör sås inomhus innan de sätts ut, för att utvecklas som de ska. Två exempel på det är pumpa och squash. Andra grönsaker är känsliga mot ogräs och bör därför planteras inomhus först. Exempel på sådan är persilja, och grönkål som är känslig för frost bör också planteras inomhus först. Rädisor, morötter och dill är däremot exempel på grönsaker som kan sås ute direkt när värmen kommer. För dig som prenumererar på Matkassar under vinterhalvåret, kan du notera vilka grönsaker du själv vill odla och passa då på att skriva upp dem och vad du ska tänka på för att få bästa resultat.

Odla utomhus

Har du tillgång till ett trädgårdsland förbereder du först jorden genom en ordentlig rensning. Försök att få bort allt ogräs för det kan hämna tillväxten. Ett par veckor innan du ska så, är det bra att gräva runt i jorden och blanda ner gödsel och jordförbättringsmedel. Är jorden av det lättare slaget är det bra att det blandas med torvmull, kompostjord, kogödsel och barkmull. Är däremot jorden en tung lerjord, passar det bättre att varva med barkmull än torvmull. När ovanstående är gjort ska du kratta jorden så den blir fin fördelad och var noga med att få bort alla stenar och kvistar. Ta hjälp av ett snöre som du sätter fast på två pinnar och ställ pinnarna i jorden för att få raderna raka. Ju mer noggrann du är desto bättre kommer sådden bli.